Voor wie

De doelgroep van Stichting LOEK@YOU zijn kinderen en jongeren van 4 tot en met 18 jaar met een gemiddeld tot hoog IQ waarvoor school geen passend aanbod kan bieden. Het gevolg is dat het kind/de jongere niet tot leren en ontwikkeling komt. Wij richten ons zowel op kinderen/jongeren die een korte time-out van school hebben,  als op kinderen/jongeren bij de terugkeer naar school. Daarnaast richten wij ons op kinderen/jongeren die (deels ) uitvallen of dreigen uit te vallen van school. 

De meest voorkomende redenen waarom een kind thuis komt te zitten zijn psychiatrische problemen, kinderen en jongeren die wachten op opvang of een passend aanbod, gedragsproblemen en thuisproblematiek.

Een voorbeeld:

Janne is 10 jaar en gediagnostiseerd met kernautisme. Zij is doorgaans een rustige meid, maar heeft moeite met het verwerken van prikkels. Op het reguliere onderwijs raakt zij voortdurend overprikkeld door alle geluiden in de klas. Op het moment dat Janne overprikkeld wordt, raakt zij in paniek en kan zij zich agressief gedragen naar haar omgeving. De school is handelingsverlegen en Janne komt thuis te zitten. Op speciaal onderwijs is er momenteel geen plek voor haar. Janne komt terecht bij Stichting LOEK@YOU waar zij weer tot rust komt en op de veilige locatie in kleine groepjes weer tot leren komt. Zij doet mee aan de talentenprogramma's waardoor zij er achter komt dat  ze een talent heeft voor dans. Bij Stichting LOEK@YOU wordt Janne voorbereid op het weer naar school gaan.  Op het moment dat er een plekje voor haar is op het speciaal onderwijs, doet haar begeleidster van Stichting LOEK@YOU de overdracht met haar nieuwe docenten en begeleidt haar nog waar nodig. Inmiddels zit zij al weer 6 maanden op haar nieuwe school waar zij veel minder vaak overprikkeld raakt doordat de klassen kleiner zijn, zij de ruimte heeft om zich terug te trekken en ze strategieën heeft geleerd om beter met prikkels uit haar omgeving om te gaan. Op woensdagmiddag komt zij bij Stichting LOEK@YOU dansen. Dansen is haar uitlaatklep geworden.

Hans (14) is ziek geweest en heeft 2 maanden in het ziekenhuis gelegen. Nu is hij weer thuis maar hij moet nog wel aansterken. Hij komt terecht bij Stichting LOEK@YOU om zich in kleine stapjes weer voor te bereiden op de terugkeer naar school. Er komt twee keer per week een begeleider van Stichting LOEK@YOU bij hem thuis. Per keer wordt gekeken wat Hans die dag aan kan. Soms zullen ze thuis iets ondernemen, soms zullen ze naar de locatie bij 't Geitenboerke gaan om deel te nemen aan de groepsactiviteit.  De begeleider vanuit Stichting LOEK@YOU heeft contact met de docent van Hans en heeft van een aantal vakken de methodes ontvangen. Hierin werken zij nu regelmatig samen zodat Hans niet te veel lesstof mist. De verwachting is dat Hans over 3 weken weer gefaseerd naar school zal kunnen.

Aisha (7) is blijven zitten in groep 3 en het loopt momenteel niet lekker op school. Zij heeft moeite om de lessen te volgen en krijgt regelmatig woedeaanvallen. Er wordt iemand van Stichting LOEK@YOU ingeschakeld om te onderzoeken waar dit gedrag vandaan komt en om zowel Aisha als haar meester te helpen hier mee om te gaan. Stichting LOEK@YOU faciliteert verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat Aisha dyslectisch is en DCD heeft.  Inmiddels krijgt Aisha specialistische hulp van haar DCD, krijgt zij op school de hulp die zij nodig heeft en heeft ze een stuk minder last van haar woedeaanvallen. Het ziet er naar uit dat Aisha volgend schooljaar door kan naar groep 4.

            Bijschrift bij tekening door Jacorien, 17 jaar : "Het meisje is erg verlegen en op zichzelf. 

Ze voelt zich vaak alleen en kan moeilijk contact maken met anderen.

Alleen door haar tekeningen kan ze haar emoties duidelijk maken naar andere mensen.

Niet iedereen begrijpt dat dus ze is verdrietig."


Als je op het plaatje klikt, kom je op de website van Jacorien