Carla

Rol

Vakspecialist en vrijwilliger.

Over

Mijn naam is Carla. Ik heb jarenlang als gezinscoach gewerkt. Ik deed dit vanuit mijn eigen onderneming. Voornamelijk werkte ik in het gezin, maar werd ook wel ooit door scholen ingezet voor een traject op school.

Ik start eigenlijk altijd vanuit de ouders. Ik ben van mening dat ouders het beste zicht hebben op de situatie. Ik ga met ouders in gesprek over waar ze tegen aanlopen. Meestal komt er dan boven dat het hele gezin hulp nodig heeft. De ouders zijn vaak overbelast met de zorg voor hun ‘bijzondere’ kind, de broertjes en zusjes komen dan vaak de nodige aandacht te kort. Om maar niet te spreken over de tijd die ouders voor zichzelf en/of elkaar hebben.
Het doel is vaak om de balans terug te vinden. Daarvoor moet er in beeld gebracht worden hoe het dagelijkse leven/ leef ritme er uit ziet. Door het juiste tijdschema te maken of een betere weekplanning kunnen we al heel veel praktische tijd winnen. Als er dan wat meer structuur is, komt er meer rust. Die rust benutten we en proberen en nemen we mee in het acceptatieproces van de ouders. Broertjes en zusjes krijgen begeleiding bij het accepteren dat hun broer of zus is zoals hij is. Ze krijgen handvatten om er beter mee om te gaan. Ouders krijgen dat ook, mits dat nodig is.

Terwijl dit proces loopt, ga ik met het betreffende kind aan de slag. Vaak ontbreekt er inzicht in goede en slechte eigenschappen. Ook begrip van wat het kind heeft en wat daarbij komt kijken, verdient vaak de nodige aandacht. Afhankelijk wat ouders, school en andere hulpverleners signaleren, wordt er een behandelplan gemaakt. Dus hard werken, maar leuk als er resultaat komt.

Binnen het onderwijs heb ik een ondersteunende rol gehad voor leerling en leerkracht. Ik geef trainingen aan jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen. Het is een praktische training, waarin je leert hoe je dingen los kan laten. Door een makkelijk hanteerbaar model heb je in een mum van tijd overzicht en een planning en/of persoonlijke doelen helder.