Karen den Dekker

Rol

Vakspecialist en vrijwilliger.

Over

Mijn naam is Karen den Dekker en ik ben pedagoog. Ik woon en werk in Geldrop. Ik ben getrouwd en ik heb een zoon en een dochter. Mijn zoon heeft autisme. Doordat ik – zeker ook op social media – in contact kom met andere ouders ben ik betrokken geraakt bij de problematiek van thuiszitters en bij LOEK@YOU.

Ik kook met kinderen, individueel en in kleine groepjes. Koken is ontzettend leuk om te doen! Je kunt er allerlei vaardigheden mee leren, zoals in stapjes werken, het werken vanaf een recept, plannen maar ook sociale vaardigheden en meer. Ik observeer kinderen waarmee ik werk op het gebied van hun taalontwikkeling, motoriek, sociale vaardigheden en planningsvaardigheden. En ik let goed op signalen van hoogbegaafdheid, omdat ik zelf altijd de slimmerik met andere interesses was op de basisschool. Ik let ook goed op de signalen van autisme, bijvoorbeeld op het andere denken, het andere sensorisch ervaren en op de vaardighedenmix. Het is heel gewoon dat een kind met autisme van 10 jaar een rekenvaardigheid heeft van een veertienjarige met sociale vaardigheden van een zesjarige. Op basis van al deze ingrediënten kies ik de recepten waarmee het kind gaat werken.

Wat super leuk is aan koken, is dat de gerechten die het kind klaarmaakt, werken als een complimentenvanger. Iedereen die een kind met zijn/haar gerecht ziet, geeft complimenten en stelt vragen. Dat is een mooie opsteker voor het zelfvertrouwen van het kind! Leren koken is niet schools, maar je leert er wel allerlei (pre-)schoolse vaardigheden door.

Ik schrijf ook boeken zodat ouders en begeleiders in het hele land kunnen kennismaken met mijn aanpak. Mijn eerste boek heet ‘Autisme & Koken’. Dit is een visueel en logisch kookboek. Mijn tweede boek heet ‘O jee, ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme’.