De welverdiende vakantie is voorbij. Je hebt genoten van rust, plezier en zon, of je nu in het buitenland, in je eigen land of thuis was. Het ‘normale’ leven begint weer: het huishouden, werken, en de kinderen weer naar school of de opvang. Dit kan best lastig zijn. Veel mensen ervaren een dip en een leeg gevoel na de vakantie. Ze willen het vakantiegevoel vasthouden, wat de terugkeer naar werk bemoeilijkt.
Kinderen kunnen ook moeite hebben met het einde van de vakantie. Sommigen kijken ernaar uit om weer naar school of de opvang te gaan, terwijl anderen ertegenop zien. Vooral kinderen met prikkelverwerkingsproblemen kunnen het zwaar hebben. Hoe bereid je je kind hierop voor en zorg je ervoor dat het gezin weer vol goede moed aan de slag gaat?
Het is belangrijk voor jezelf en je kinderen om terug te keren naar het oude ritme voor de vakantie. Zorg ervoor dat iedereen op tijd naar bed gaat en ’s ochtends op tijd opstaat. Begin hier minstens een week voor het einde van de vakantie mee, zodat de kinderen kunnen wennen. Pak ook hobby’s en sporten weer op.
Pictogrammen zijn visuele aanwijzingen die kinderen duidelijkheid geven over wat ze kunnen verwachten. Dit kan hen helpen zich prettiger te voelen bij de veranderingen na een vakantie.
Zorg voor een vaste routine voor het slapengaan en opstaan. Maak een weekschema waarop staat wie wanneer thuis is en welke activiteiten gepland staan. Een goed schema helpt kinderen zich veilig en voorbereid te voelen.
Hoewel het onmogelijk is om alle nieuwe situaties te oefenen, kun je je kind wel voorbereiden. Praat met je kind over de periode na de vakantie voordat deze voorbij is. Bespreek eerdere bedtijden en het weer eerder opstaan. Maak afspraken over schermtijd en leg uit wat er weer van je kind verwacht wordt.
Een kind kan baat hebben bij een rustige ruimte om even een pauze te nemen. Bij Stichting LOEK@YOU hebben we een snoezelruimte, een ruimte met verschillende dingen die kinderen helpen tot rust te komen. Een rustige ruimte thuis kan een hoekje in een kamer zijn met een tentje, kussens of een zitzak.
Sensorische hulpmiddelen kunnen kinderen ondersteunen. Denk aan speelgoed om mee te friemelen, zoals een tangle of een bijtketting. Een wiebelkussen helpt om op een stoel te kunnen wiebelen. Dit kan spanning en stress reguleren. Een koptelefoon helpt om zich af te sluiten van rumoer.
Onderzoek toont aan dat activiteiten waarbij je moet bewegen en zwaar werk moet verrichten, kunnen helpen opgebouwde spanning te verminderen. Beweging is essentieel voor het welzijn van kinderen en helpt hen zich beter aan te passen aan het dagelijkse leven na de vakantie.
Het opstarten na een vakantie kan voor zowel volwassenen als kinderen een uitdaging zijn. Door structuur en routine te herintroduceren, hulpmiddelen te gebruiken en voldoende beweging te stimuleren, kan het hele gezin weer met frisse energie aan de slag.